Meravelles Valencianes

 

La iniciativa Meravelles Valencianes, ideada per l'organització Fil-per-Randa, tenia l'objectiu d'assenyalar els 7 referents més importants del patrimoni cultural i mediambiental del País Valencià. Aquesta acció pretenia servir com un nou motor de promoció, difusió i ús de la llengua, del patrimoni cultural i natural valencià.

Fil-per-Randa després de més d'un any de votacions populars a la seua pàgina web, amb 120.000 votacions, va declarar el dia 9 d'octubre del 2008 les set  Meravelles Valencianes, amb la participació d'entitats públiques i privades valencianes.

 

                 Juanjo Ortolà  (al marge dret) , de la UCAVG, a l'acte de presentació de candidatures. Monestir de Sant Miquel dels Reis, València, 20 d'octubre de 2007.

 

La Unió Cultural d'Amics de la Vall de Gallinera va ser qui va proposar la candidatura de la Penya Foradada, per a ser triada una d'aquelles 7 meravelles, dins de la secció de monuments naturals. A l'acte de presentació es van triar 8 candidatures per a cada secció i la Foradà va ser una d'elles.

Després de sis mesos de votacions, la Foradà va arribar a la final. Quedaven 4 finalistes per categoria. La penya Foradada competia amb el penyal d'Ifach, el Penyagolosa i el Jardí Botànic de la Universitat de València .

El 9 d'octubre de 2008 es van proclamar les 7 Meravelles Valencianes. Malgrat no ser la guanyadora (la seua categoria la va guanyar el penyal d'Ifach ), la candidatura de la Foradà va ser la més visitada de la web de l'organització, com a conseqüència, en bona part, de l'impuls i el resó que li donà l'alineació solar, que en eixos moments estava recuperant-se i era notícia als mitjans de comunicació.